Giyilebilir Teknoloji Nedir
Akıllı saatler, akıllı bileklikler, akıllı giysiler ve 2015 yılında meşhur olan Giyilebilir Teknoloji teriminin neler olduğunu bilmemeniz doğal. Akıllı telefonlardan sonraki en büyük teknolojik yenilik olarak kabul ediliyor bu yeni terim. Bu teknolojik buluş ile yapılabilecekler neredeyse sınırsızdır.
Bileklere, kola, yüze dahi uygulanan bu buluş, geçen birkaç ayda Dünya’da en fazla aranan merak edilen teknolojik gelişmeler arasına girdi.
GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ NEDİR
Adından tahmin edilebilir bir terim olmasına rağmen, sadece okuduğunuzda tüm hikayeyi anlamak çok zor. Giyilebilir teknoloji, üstünüze giydiğiniz teknolojik aletlerin genel adıdır. Ancak burada belirgin bir ayrım var. Giyilebilir derken günlük hayatta kullandığınız kulaklıklar bu alana girmiyor mesela.
Bir ürüne “giyilebilir teknoloji” dememiz için, ürünün akıllı sensörlerden gelen bilgileri akıllı telefonunuza kablosuz veya bluetooth ile bağlanarak aktarması gereklidir. Bu bilgiler fitness, kilo kaybı, gün içi hareketlilik veya işlerinizi organize etme ile ilgili bilgiler olabilir.
NASIL GİYİLİR?
Ürünlerin çoğu bileklere giyilebilir ama yakın zamanda vücuda tutturulan veya boyna asılan modellerde popüler olmaya başlamıştır. Giyilebilen teknolojilerin çoğu mücevherat gibi takılabilir. Saatler, bileklikler, yüzükler ve kolye gibi aklınıza gelebilecek birçok ürün artık bu teknoloji ile kullanılmaktadır.
GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ NELERDİR?
Günümüzde birkaç farklı kategoriye ayrılan giyilebilen teknoloji ürünleri farklı amaçlarla kullanılabilmektedirler.
AKILLI SAATLER
Akıllı saatler bileklere takılan kategoriye girerler. Cep telefonunuza bağlanarak küçük bir Windows işletim sistemi gibi çalışarak dijital hayatınızda yerini alırlar. Zamanı söylemek bu saatlerin en basit görevlerinden biridir. Size arama çağrılarını, mesajlarınızı ,maillerinizi hatta sosyal medya hesaplarınızı takip etmenizi sağlarlar.
Samsung , Motorola, LG ve Sony uzun süreden beri piyasada yer alıyor olmalarına rağmen Apple 2015 yılında Apple Watch ile piyasaya çok sağlam bir giriş yapmıştır. Bu kategorideki ürünlerde birçok şeyin şimdiden değişeceğini göstermiştir.
AKILLI BİLEKLİKLER
Akıllı bileklikler birçok şekil ve ölçüde piyasa giriş yaptılar. Genellikle bileklere ve kemere takılırlar. Kişinin gün içinde adımlarını, kalp atışlarını ,yaktığı kaloriyi ve egzersiz hareketliliğinin bir istatistiğini çıkarır.
AKILLI SPOR SAATLER
Koşu, bisiklet binme, yüzme gibi aktiviteleri seven kişiler için giyilebilir ürünlerin en başında yer alırlar.
Bu ürünlerin en önemli özelliği üzerinde GPS bulunması, (GPS bu saatlerde en önemli özellik, olmayan ürünleri almayın. Doğru bilgileri size raporlayamaz.) seçtiğiniz sporla ilgili size daha detaylı bilgiler vermesidir.
BAŞA TAKILAN EKRANLAR
Eğer daha fazla 3 boyut ve sanal gerçeklik istiyorsanız başa takılan ekran (head-monted display) tam size göre. Bu ürünlerden bazıları sizi şeklinden dolayı çevrenizden soyutlayarak sanki başka bir dünyadaymışsınız hissi verir.
AKILLI GÖZLÜKLER
Bu gözlükler arasında en iyi bilinen Google Glass’tır. Bu ürünlerdeki amaç sizi başa takılan ekranlar (head-monted display) gibi sizi dış dünyadan soyutlamak değil bulunduğunuz alandaki yerler hakkında ekstra bilgi vermektir.
AKILLI GİYSİLER
Akıllı giysiler diğer giyilebilir ürünlerden çok daha fazla seçeneğe sahip olması onları çok daha popüler yapmıştır. Kişilerin vücut ısısından tutunda kaldırdıkları ağırlığın vücutta ki etkisine kadar bir çok istatistiği toplayan bu kıyafetler bir çok alanda çok faydalı olacak gibi görünüyor. Önümüzdeki yıllarda bir çok kıyafette giyilebilir teknolojileri görürsek şaşırmamak gerekir.
AKILLI TAKILAR
Kovert design gibi bazı firmalar akıllı saatlerin özelliklerini mücevher, takı gibi aksesuarlara yerleştirmeye karar verdikten sonra bayanlar tarafından tercih edilmeye başlandı. Asıl amaçları cep telefonları yanında olmayan kullanıcıları telefonlarına gelen email, sms veya aramalardan haberdar etmektir.
İMPLANTLAR (VÜCÜDA YERLEŞTİRİLEN BİLGİSAYARLAR)
İmplatlar, siz nereye giderseniz gidin ne yaparsanız yapın devamlı sizinle olacak ürünlerdir. İnsülin problemi, doğum kontrolü, tansiyon sorunları gibi sağlık sebeplerinden dolayı ameliyat ile vücuda yerleştirilebilirler. Veya sadece vücudunuzda metal bir alet taşımak isteyebilirsiniz. Bu ürünlerin gelecek 20 yılda gelişeceği düşünülmektedir.
SEKTÖRÜN EN İYİLERİ KİMLER?
Yakın zamana kadar sektörde daha çok küçük firmalar vardı. Jawbone, Fitbit, Misfit ve Withings gibi firmalar özellikle spor için üretilen bilekliklerde oldukça başarılılar. TomTom, Garmin, Polar ve Suunto koşu, bisiklet binme, tırmanma ve hatta golf ve kayak sporları için en iyi akıllı spor saatleri üreten firmalar.
Sadece genel amaçlı akıllı saat dediğinizde Sony, Samsung, Motorola, LG ve Apple tabi ki sektörün temsilcilerindendir.
Başa takılan 3D ekranlar da ise sektörün önde geleni Oculus Rift ve Avegant Glyph’dır. Özellikle Avegant Glyph kişisel eğlence boyutunda bir adım önde olduğu söylenebilir.
Akıllı Gözlüklerde (AR Glasses) Google sektördeki neredeyse tek oyuncu diyebiliriz.
Akıllı Takılarda sektörde Mira, Altruis, Ear-o-Smart gibi markalar şimdilik sektörde kendini gösterenler arasındalar. Ancak yakın zamanda bir çok ismi duyulmuş markanın sektöre girmesi kaçınılmaz.
NEDEN GİYİLEBİLİR ÜRÜNLERİ KULLANIYORUZ?
Giyilebilir ürünler bizi takip etmede, değerlendirmede gayet başarılar. Kalp ritimlerinizi, vücut yağ oranınızı, terleme, sağlık, sıcaklık ve kas aktivitenizi sensörleriyle vücudunuza dokunarak veya GPS sistemleriyle hareketlerinizden mesafeyi kat etme hızınızdan ölçüp size raporluyorlar.
Yinede bu teknolojide sıkıntılı olan taraf bu sonuçları yorumlama aşaması. Koşuyorken, maç yaparken veya yemek yerken neler olduğunu anlamak ve sonuçlarını yorumlamak için bir çok algoritma kullanan programlar gerekli.
İşte bunların nasıl yapıldığını bilen programlar bu aletlerle birleştiğinde giyilebilen teknoloji hayatımızda çok daha büyük bir rol oynayacaktır
Kaynak : Giyilebilirteknolojim.com