Arızalı Telefonlar İçin Tüketici Hakem Heyeti’ne Nasıl Başvurulur?
Herkese merhabalar. Yaklaşık 4 ay önce aldığım General Mobile GM 9 Pro modeliyle başlayan THH (Tüketici Hakem Heyeti) maceramı sizlerle paylaşmak istiyorum. Paylaşma sebebim sizlere de haklarınızı tekrar hatırlatmak, hakkınızı savunmanız için naçizane bir yol çizmek istiyorum.
Öncelikle oldukça yaygın olan bir yanlışı düzeltmek istiyorum. Servislerin hepsi cihaz değişimi veya ücret iadesi yapmamak için aynı parçanın 3 defa değişimi, toplam 5 kere serviste işlem görmesi gibi saçma sapan kurallarını tüketiciye dayatmakta. Böyle birşey YOK. Telefonunuzun arıza yapması durumunda teknik servisten isteyebileceğiniz 3 hakkınız var; tamir isteme, cihaz değişimi veya ücret iadesi isteme. Fakat kullanıcıların çoğu bunları bilmediği için tamire razı oluyor. Yani siz isterseniz cihazınızda ilk defa sorunla karşılaşsanız bile yukarıdaki haklardan istediğinizi seçme hakkınız var fakat servisler işi yokuşa sürdüğü için hakkınızı aramak maalesef yine size kalıyor.
Yaşadığım olaya gelecek olursam; telefonumda bu modelde birçok kullanıcının yaşadığı kronik mikrofon sorunu bulunmakta. Araştırdığım kadarı ile mikrofon değişimi ile sorun çözülüyor. Ben de diğer konularda cihazdan memnun olduğum için tamir istedim fakat servis cihaza sadece yazılım atarak bana geri gönderdi, yani sorun çözülmedi. Bu noktadan sonra da THH sürecim başladı.
İlk olarak 02.09.2019 tarihinde ilçemdeki kaymakamlıkta bulunan THH’ye giderek başvurumu yaptım. Başvuru esnasında aşağıdaki belgeleri hazır bulundurmanız gerekmekte;
- Telefonun faturası
- Servis raporu
- Cihaz
İlk başvuruda sizden şikayetinizi dinleyip bir form doldurulmakta. Burada cihazın sorununu oldukça açıklayıcı anlatmalısınız çünkü bilirkişi cihazı incelediğinde sizi dinleyerek değil, formda yaptığınız açıklamayı okuyarak cihazı inceliyor.
Normalde bu aşamada cihazı teslim etmeniz gerekiyor. Çünkü bilirkişi incelemesi zamanı geldiğinde size ulaşıp cihazı istemekle uğraşmıyorlar. Ek olarak bilirkişi incelemesi ile ilk başvuru arasındaki süreçte cihaza zarar verenler olduğu için gereksiz bir başvuru olmuş oluyor. Ben başka cihazım olmadığını, cihaza herhangi bir zarar gelmeyeceğini taahhüt ederek cihazı bu aşamada teslim etmedim. Kasım başı gibi cihazı bilirkişi incelemesi için getirmem gerektiğini aktardılar. Başvurunun tamamlanmasından sonra aynı sorun ile mecburen cihazı kullanmaya devam ettim. Başvuru esnasında teslim ettiğiniz belgelerin hepsi fotokopi çekilerek sisteme girildiği için orijinallerini geri almayı unutmayın. Başvuru sonrasındaki işlemleri aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz. (Mobilde site düzgün çalışmıyor, bilgisayardan takip etmelisiniz.)
Kasımın ilk haftası telefonu bilirkişi incelemesi için teslim ettim. Bilirkişi cihazı 3 gün inceleyerek başvurumu haklı buldu ve mahkemeyi kazanmış oldum. Sürecin aşamasını aşağıdaki fotoğrafta gösterdim.
Firmanın savunması da şu şekilde olmuş;
Firma savunmasında mekanik parça düzeltildiğini belirtmiş fakat servis raporu tam tersini söylüyor.
Aşağıda da bilirkişi incelemesi sonucu ve kararı paylaşıyorum.
Karar;
27.11.2019 tarihinde TELPA’ya karar metnini taratıp mail attım. Kendilerine de aynı karar ulaştığı için 29.11.2019 tarihinde bana telefon ve mail ile ulaşarak telefonu servise göndermemi, gönderdiğim günden sonraki ilk Çarşamba günü ücretin tarafıma yatırılacağını ilettiler.
Cihazı 02.12.2019 tarihinde kargo ile servise gönderdim. Salı günü ellerine ulaşan cihazın gerekli kontrollerini yaparak ödeme için Çarşamba sabahı arayıp IBAN bilgilerimi aldılar. Cihazı geri gönderirken kutu içeriğinin tam olmasına dikkat edin. Aksi durumlarda sonuç ne olur bilmiyorum fakat tam kutu içeriği ile göndermekte fayda var.
Son olarak 05.12.2019 günü faturada yazan bedeli kuruşu kuruşuna hesabıma gönderdiler.
En başta da belirttiğim gibi bu süreci ve tecrübemi aktarmamın amacı haklarımızın farkında olmamızı istememdir. Zamanım yok vs demeyin, başvuru süreci yarım saat bile sürmüyor. İnceleme süresince 2 3 hafta telefonsuz kalırsınız o kadar.
Hayal kırıklığı yaşadığım bir durum var onu da paylaşayım. Tamam başvurumuzda haklı bulunduk fakat firmaya yaptırım vs gibi bir durum yok maalesef. Yani bu teknik servisler kafalarına göre at koşturmaya, müşteriyi yüzüstü bırakmaya devam edecek. Şu şekilde kaybedilen birkaç davadan sonra yüklü bir tazminat ödemek zorunda bırakılsalar emin olun çok daha iyi hizmetler almaya başlarız ama maalesef yapanın yanında kar kalıyor.